lørdag den 27. oktober 2007

Kan pingviner flyve?

Skive Kunstmuseum optimerer og har ambitiøse planer om Skive NY Kunstmuseum. Indtil da kan du fornøje dig med deres online udstilling.



Hvis jeg skal vælge tre ud af dem, som jeg har set indtil nu, så bliver det disse tre:
Frédéric Durieu "Zoo". Jeg valgte den med pingvinerne.
Trevor van Meter "Flyguy" For at få noget ud af den, må du selv være aktiv på piletasterne.
Kassandra Wellendorf "Don´t Leave Me Alone". Her bruger du musen.

fredag den 26. oktober 2007

Der Blaue Reiter

Tankerne kredser stadig om periodeopgaven (1400-1800) og hestene bliver ved at komme tilbage. En lille udveksling af opgaveideer i går førte hen til kunstnergruppen Der Blaue Reiters kritik af "de gamle former" - og så dukkede Franz Marcs blå heste naturligt op

torsdag den 25. oktober 2007

Agneta Werner - Møstings Hus

I Møstings Hus ved Frederiksberg Have udstiller for øjeblikket Agneta Werner.
Udstillingen består af en række videoværker, nye såvel som et enkelt ældre fra 2006.


Bemærk:Billedet er ikke fra udstillingen

Det nyeste,Tender southern journey, er lavet til udstillingen. På tre skærme udfolder sig, ikke en fortløbende historie, men fragmenter af virkeligheden. Disse fragmenter bindes sammen af isolerede reallyde og det overlades til beskueren selv at lade tankerne flyde. Der er en vekselvirkning mellem ude og inde, som bindes sammen af motivet. Udenfor kan det være en rytterstatue, indenfor er det terrakotta krigere. På lydsiden skabes en spænding mellem skulpturen og virkligheden ved, at vi hører den isolerede lyd af hestehove i galop. Denne spænding mellem det stivnede (skulpturen) og det levende (heste i galop) fungerer rigtig godt.


Agneta Werner "Position of the cycles"

Et andet værk fra 2007 er Position of the cycles. Værket var tidligere i år udstillet i Århus Kunstbygning. I Møstings Hus vises fragmenter af værket.
Endelig vises værket The lonesome cowboy journey fra 2006.

mandag den 15. oktober 2007

Wauhhhh

Wauhhh, sagde jeg, da jeg så "To badepiger på stranden en sommerdag" af Paul Fischer - også da jeg så prisen. Se det selv hos Bruun Rasmussen, hvor der også er et par gode Harald Slott-Møller til ikke helt så afskrækkende priser: "En herre med fuldskæg drikker øl" og "Parti fra Munkebjerg"

Kvinden

Kai Nielsen "Leda med Svanen"



"er der så stor forskel paa den trætte levemand, der paa 3 mils afstand fra badepigerne tilfredsstiller sig med en kikkert, og den paa akademiet praktiserede, systematiserede, minutiøse, mikroskopiske, gennem maaneder varende undersøgelse og synsdissektion af en stakkels nøgen, betalt kvindes anatomi?/.../mød nu ikke op og sig kunstneren er et specialmenneske, der kun oplever kvinden som form. - !! den heromtalte stagnerende, systematiserede opleven af feminin exhibitionisme maa forekomme de fleste for tør til brug som inciterende, livgivende inspiration"
(Richard Mortensen)


Erik Thommesen "Kvinde"

Pornografi pakket ind i lyrik: "Lydia" malet af Matthew William Peters, 1777 (Lydia er en figur i John Drydens "Amphitryon", skuespil fra 1690)

søndag den 14. oktober 2007

3 x skulptur

Et lille tip til en søndagstur kan være at tage på Gl.Holtegaard og se Bjørn Nørgaards skulpturudstilling. Den er godt sat op og viser indenfor rammerne en bredde i skulpturen som kunstnerisk udtryk.


Karin Lorentzen

Har du lyst til at ruste dig inden du tager afsted, kan jeg varmt anbefale Grethe Ørskovs "Skulptur og Skulpturoplevelse". En fantastisk pædagogisk bog, der indfører dig i skulpturens opbygning. Endnu har jeg ikke læst den hele, men bare den smule jeg har læst, har givet mig en helt anden oplevelse af skulpturen end før.


Eva Steen Christensen

Vil du hellere sidde hjemme foran computeren, så gå ind på www.skulpturi.dk.
En gruppe af kunstnere med skulpturen som udtryksmiddel har skabt et forum for skulptur, som, hvis visionerne holder, tegner ganske spændende.

fredag den 5. oktober 2007

Heste

På trods af alle gode intentioner i går, da jeg lavede research på byens rytterstatuer, måtte jeg erkende, at jeg faktisk fandt hestene betydelig mere interessante end alt det andet.


Anne Marie (Carl) Nielsen "Christian IX" på Christiansborg Slots Ridebane

At forholde sig til en rytterstatues placering i byrummet er ikke lige til, når statuen er sat op på et tidspunkt, hvor byen så helt anderledes ud. Man kan selvfølgelig forholde sig til, hvordan arven er forvaltet og i de fleste tilfælde er det nære rum nogenlunde intakt. Hvilken indflydelse har så for eksempel den massive trafik. Hvis udgangspunktet er, at statuen går ind og aktiverer rummet, så må der nødvendigvis også ske noget, når rummet forandres. Spørgsmålet er så, hvor stort er det rum? Er det kun det nære eller strækker det sig videre? Der må ud og søges litteratur og ind til da holder jeg mig til hestene.


H.W.Bissen & Wilhelm Bissen "Frederik VII", 1873. Christiansborg Slotsplads.


Wilhelm Bissen & Martin Nyrop:"Absalon". Opstillet 1902 på Højbro Plads.


Abraham - César Lamaroureux: "Christian V", 1688. Kongens Nytorv.


Jacques-Francois-Joseph Saly: "Frederik V", 1755-71. Amalienborg Slotsplads.


Stephan Sinding: "Valkyrie", 1908. Churchill-parken ved Esplanaden.

torsdag den 4. oktober 2007

Skulp-tur

I kunsthistoriestudiet er der et krav om spredning. Denne spredning ligger både i valg af indgangsvinkler - metode/histografi, formidling etc. - og i perioder. Hvorfor spredningen er lagt som en periode før 1400 og en periode mellem 1400 og 1800 kan vel kun de, der har bestemt det, svare på. Et bud kunne naturligvis være, at der her er lagt vægt på historiebegrebet i studiet.
Før 1400 var ikke svært og det var oven i købet sjovt, men nu står jeg med den håbløse 1400-1800. Middelalderen er brugt, så den med lige at snige sig over 1400 går nok ikke - suk. Derfor tog jeg i dag på skulp-tur i håb om at blive inspireret til en opgave om rytterstatuer i København. Ikke fordi rytterstatuer får mit hjerte til at banke, men for at se om der er stof til en opgave om skulpturen og byrummet.
Første stop var ridebanen ved Christiansborg. Godt nok udenfor perioden.


Anne Marie (Carl) Nielsen "Christian IX" på Christiansborg Slots Ridebane, opstillet i 1927, næsten 20 år efter at AMCN vandt den indbudte konkurrence.


H.W.Bissen & Wilhelm Bissen "Frederik VII", 1873. Christiansborg Slotsplads.


Wilhelm Bissen & Martin Nyrop:"Absalon". Opstillet 1902 på Højbro Plads.


Abraham - César Lamaroureux: "Christian V", 1688. Kongens Nytorv.


Jacques-Francois-Joseph Saly: "Frederik V", 1755-71. Amalienborg Slotsplads.

Endelig en konge uden hest:

Knud Nellemose: "Frederik IX", opstillet 1982 på Langelinie.

Over en kop kaffe fra mit yndlingskaffested:

Kafferiet, Esplanaden 44, Kbh.K

tænkte jeg lidt over det. To rytterstatuer falder ind under perioden og hvad jeg mener om dem er forbeholdt en dag i munter lag. Måske er jeg simpelthen der, hvor gode ideer er velkomne.
"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH