mandag den 28. september 2009

Study for an end of the world

I starten af dagens video om Niki de Saint Phalle er der en kort sekvens med Jean Tinguely ude i Nevada ørkenen. Det pirrede min nysgerrighed og efterhånden har jeg fået stykket et billede sammen.


Foto: Allan Grant LIFE magazine

Aktionen var en opfølgning af "Homage to New York" som Tinguely opførte i MOMAs Skulturhave i 1960. Tanken var, at skulpturen som bl.a. bestod af et piano, et badekar og 80 cykelhjul, skulle destruere sig selv og forsvinde. I New York gik det ikke helt som planlagt. Den selvdestruktive maskine havde svært ved at eksplodere og selve aktionen løb mere eller mindre ud i ingenting. Dog lykkedes det tilsidst, hvorefter en brandmand straks ilede til og slukkede ilden. Det lykkedes flere af tilskuerne at samle stumper af installationen som souvenirs og MOMA har i dag også enkelte dele af den i deres samling. Der i mod fungerede "Study for an end of the world" i Nevada Ørkenen i 1962 helt efter planen. Desværre er der ikke skrevet helt så meget om denne aktion.



Tinguely har selv sagt om de selvdestruktive maskiner, at tanken var kunstnerens totale frigørelse fra materialet. I opbygningen af installationen var det ikke så vigtigt om konstruktionen var stabil. Dens levetid var alligevel kort. Samtidig blev selve eksplosionen en uforudsigelig del af værket. Røgen der steg op kunne kunstneren ikke styre. Ligesom lyden. Endelig var tanken med den totale destruktion, at værket skulle stå tilbage som en ide. Et værk som kun eksisterede i bevidstheden på dem, som havde set det destruere sig selv. Dette betød for Tinguely endnu en frihed. Nemlig friheden til et uendeligt antal af fortolkninger. Nogle ville se værket som en joke, nogle ville tillægge det symbolsk værdi, andre igen ville sige, at det ikke havde nogen betydning.

Læs om "Homage to New York" i Time Magazines arkiv

Lyt til Kaira Cabanas frokosforedrag på MOMA om "Homage to New York"

Kunsthistorien skrevet med kvinder

Centre Pompidou har siden maj og et år frem til maj 2010 valgt udelukkende at vise kunsthistorien via værker af kvinder.

Læs artiklen på Forum
For dem som behersker det franske sprog, har udstillingen en hjemmeside

En af de kunstnere som Centre Pompidou viser er Niki de Saint Phalle, der i denne video fortæller om de malerier hun skabte med adskillige skud.


1960geraktuell

tirsdag den 22. september 2009

mandag den 21. september 2009

Elisabeth Toubro

Arkens YouTube side ligger denne lille video, hvor Elisabeth Toubro fortæller om sin skulptur "Konstruktion af en mulig omend løsagtig skulptur" fra 1991 (Arkens samling)



I det hele taget er der meget godt at hente på Arkens YouTube side, hvor en række kunstnere fortæller om deres kunst.

mandag den 14. september 2009

fredag den 11. september 2009

Kan du høre et maleri?

Kan man høre et maleri? Tate har eksperimenteret med dette og sat lyde til Jean Dubuffets maleri The Exemplary Life of the Soil (Texturology LXIII) fra 1958. Da jeg lige har siddet og læst om Gardners syv intelligenser blev jeg vældig inspireret og prøvede selv at sætte musik til maleriet. Det er egentlig ikke fordi, jeg selv er specielt synæstetisk, som jeg senere fandt ud, at det hedder, men eksperimentet var sjovt og efter sigende skulle vi alle være lidt synæstetiske ligesom vi vel alle rummer lidt af af hver af Gardners 7 intelligenser.

Her er maleriet:



Og, her er musikken:



Det fik ihvertfald partiklerne til at bevæge sig! Gad vide, hvilken musik du sætter til......

Du kan læse mere om, hvordan man kan høre et maleri ved at klikke på dette link
Og om, at vi alle er lidt synæstetiske ved at klikke her
Indlægget er krydsblogget på min specialeblog, hvor jeg sætter det ind i en museumssammenhæng.

tirsdag den 8. september 2009

Nyt museum i Malmø

D.26. december i år åbner Moderna Museet en filial i Malmø. Museet får til huse i John Smedbergs gamla elektriktetsværk fra 1901. Bygningen rummede indtil 2006 kunsthallen Rooseum og det har altså taget 3 år at forhandle sig frem til en ny funktion.


Foto: Jan Engsmar

Fokus vil naturligt være på den moderne kunst og det er hensigten både at have en flydende samling, som skiftes ud ca. hvert år, samt særudstillinger. Den første særudstilling bliver dels med Luc Tuymans, dels med Astrid Svangren og den første samling sætter fokus på 60´ernes kunst.

I min research faldt jeg over følgende sætning på Rooseums hjemmeside:"När Nittve slutade tog Bo Nilsson över vilket tyvärr inte gick lika bra.". Undskyld, men den kunne jeg bare ikke lade være med at give videre......

Leder af det nye museum er Magnus Jensner, som kommer fra Dunker Kulturhus i Helsingborg. Det lover ganske godt, når man tænker på, hvilke udstillinger der trak en til Helsingborg, før byrådet besluttede sig for at Dunkers Kulturhus skulle have en lokal fremfor international profil.

Læs mere om Moderna Museet, Malmø
Læs mere om det hedengangne Rooseum

fredag den 4. september 2009

Skulpturer smelter væk

Den brasilianske kunstner Nele Azevedos skulpturinstallation i Berlin, - Melting Men - er en del af hendes Minimum Monument projekt. Et projekt som stiller sig kritisk i forhold til byens monumenter. Ikke kun i Berlin men over hele verden. Projektet er samtidig blevet modtaget blandt miljøaktivister, som et eksempel på kunst der forholder sig til klimaforandringerne. Skulpturerne stod onsdag på Gendarmenplatz og begyndte at smelte efter ½ time. I Berlin samarbejdede kunstneren med Verdensnaturfonden (WWF), som med dette ønskede at sætte fokus på polernes nedsmeltning.


Foto via Getty

Læs interview med Nele Azevedo: GreenMuze
Se lysbilledshow: The Telegraph

torsdag den 3. september 2009

Det lærende museum

En af de mange opgaver et museum har er efter min mening at give museets brugere mulighed for at blive klogere. Der er mange måde at gøre dette på. Oplevelse og leg er en af dem, men for dem, som vil dybere ind i stoffet end en oplevelsesorienteret formidling af en udstilling, er internettet en oplagt mulighed. Til forskel fra et museumsbesøg, som ofte er bundet sammen med det sociale, som ligger i at se en udstilling sammen med familie eller venner, kan internettet give mulighed for en større fordybelse og tilegnelse af viden.

Dette har TATE taget til sig og på museets hjemmeside finder du en hel side med e-læring.
Et af disse programmer er forbundet med museets åben universitets dage og på siden kan alle (gen)se dagens forelæsninger. Det tager desværre ret lang tid at overføre de enkelte videoer, men det kan sagtens skyldes min computers langsommelighed.
Et andet program er et samarbejde med iTunes U, den del af iTunes, hvor du finder undervisningsmateriale. Her ligger en række videoer med kunstnerinterviews, forelæsninger, samtaler og diskussioner og en pakke til undervisere. Desuden ligger der en række podcasts.
Og endelig er der blandt de 10 tilbud siden byder på en serie med artist talks - BT series. En introduktion til tre kunstnere (Tracey Emin, Antony Gormly og Rachel Whiteread) blandet med spørgsmål til kunstneren. Spørgsmålene er stillet på forhånd og det er desværre ikke lykkedes mig at gennemskue om de kommer fra museets brugere eller den der har udført interviewet, men spørgsmålene giver nogle nedslag i kunstnerens arbejde.

Ideen bag e-læring folder TATE også ud på YouTube, hvor du blandt andet kan se dette interview med Elmgreen og Dragstedt.



Krydsblogget på min hjemmeside

tirsdag den 1. september 2009

KØS - Museum for kunst i det offentlige rum

Køgeskitsesamling skiftede i august officielt navn til KØS - Museum for kunst i det offentlige rum.
Navnet er skabt udfra en række overvejelser omkring museets profil som Danmarks specialmuseum for kunst i det offentlige rum. Hermed kommer det nu også til udtryk i navnet, at museets fokus er flyttet fra skitser til kunst i det offentlige rum.


Randi og Katrine

Og kunst i det offentlige rum er udstillingen HAVNEN, som åbner på søndag d.6. september. Udstillingen er en del af udstillingsprojektet KURS. Et samarbejde mellem kunstmuseerne i Region Sjælland. KURS sætter fokus på Havnen, Søen, Træet, Torvet og Højen fortolket af lang række kunstnere. Du kan selv deltage i projektet ved at uploade fotos af de 5 emner på Myplace.
"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH