torsdag den 29. december 2005

Skulp-tur 1

Kai Nielsen "Venus med æblet" - Enghaven, Vesterbro

En bronzeafstøbning af den oprindelige marmorskulptur ( bestilt af af norsk skibsreder i Lysaker) blev opstillet i Enghaven ved dens indvielse i 1929. Her står den stadig lige indenfor hovedindgangen med vandanlægget som baggrund og sigtelinie for parkens allé. Oftest er skulpturen omkranset af duer. Om det er fordi, de understøtter den traditionelle ikonografi som forspand for gudindens triumfvogn og derfor er parat til at blive spændt for, er ikke til at sige. For det meste er der en bunke brødkrummer indblandet. Kai Nielsen har tolket det guldæble som Afrodite vandt i konkurrence med Hera og Athena i prins Paris´ skønhedskonkurrence. I hans tolkning er det blevet til kærlighedens frugt, et lille barn og i stedet for Afrodite har han valgt den romerske betegnelse for kærlighedens gudinde, Venus.
Skulpturen består af bløde organiske former og rytmiske former der går fra soklen og op gennem figuren ud i armene og ender i det runde barnehovede. Samtidig har Kai Nielsen valgt dels en naturalisme, som kommer til udtryk i den måde kvinden står på og i udformningen af barnet. Dels et mere stiliseret udtryk, som ses i kvindens hoved der minder om noget græsk arkaisk. Jens Peter Munk sammenligner i "Skulpturer i København" hovedet med et hoved af en græsk ung mand, der findes i Glyptotekets samling. Hovedet kaldes for "Rayethovedet" efter den franskmand som Carl Jakobsen købte det af i 1879. Jeg har valgt at tage et billede med for at vise, hvor tydelig inspirationen er.
Det er ganske nemt at komme til Enghaven, der et busstoppested lige udenfor parken på begge sider af vejen og den ligger heller ikke langt fra Enghave Station.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH