lørdag den 20. februar 2010

Kronprinseparrets smag for kunst

Det er næppe gået nogens øjne forbi, at kronprinseparret har kasseret to kunstværker i forbindelse med ombygningen af Frederiks d.VIIIs palæ. Ellers ligger der i bunden af dette indlæg en række links til omtale af affæren. Afvisningen af værkerne og John Kørners håndtering af sagen rejser naturligt en række spørgsmål i forhold til kunstnerens frihed til at skabe sine værker. Men i projektet ligger yderligere en problemstilling, som kun Weekendavisens Lisbeth Bonde er opmærksom på. Nemlig det faktum, at det i 21. århundrede kun har været muligt at finde to kvindelige kunstnere værdige til at levere værker til kronprinseparret. Ja, faktisk var det oprindeligt kun en, nemlig Kathrine Ærtebjerg, men med Jeppe Hein ude er Signe Guttormsen nu inde. Mystisk, mystisk. Nogle vil naturligvis hævde, at det intet har med manglende ligestilling at gøre og andre vil klart tilbagevise, at det har noget at gøre med, at den rådgivende komité kun består af mænd (museumsdirektør Poul Erik Tøjner,  galleriejer Mikael Andersen, arkitekt Poul Schülein og hofchef Per Thornit). Personligt synes jeg det er trist og lettere frustrerende, at vi ikke er nået længere lige meget, hvad grunden så end er. Derfor iler jeg her med 3 gode bud på kvindelige kunstnere, som sagtens kan matche de udvalgte mandlige.

 
Julie Nord (Foto: Kunsteren)

Julie Nord er efter min mening langt mere interessant end Kathrine Ærtebjerg. De er begge fabulerende, eventyrlige og bevæger sig i noget, der mest ligner et pigeunivers, men hvor Ærtebjerg kan have en tendens til at være lidt for sukkersød til min smag, har Julie Nord mere bid og hendes eventyrlige verden rystes af det foruroligende, der altid ligger i hendes værker.

Julie Nord er repræsenteret af Houldsworth Gallery, London, UK.

Hendes værker hænger på:
AROS
Statens Museum for Kunst
Vejle Kunstmuseum
21C Museum (Kentucky, USA)
The Wallsall Museum of Fine Art (UK)

Frem til sommer 2010 arbejder Julie Nord på en stor serie værker til en soloudstilling, der skal vises på ARoS Aarhus Kunstmuseum fra august, derefter på Turku Artmuseum, Finland, og sidst på Nordisk Akvarelmuseum, Sverige.

 
Kirstine Roepstorff  "Queen of  Diamonds" - installation 2004
(Foto: fra Christina Wilson Gallery)

Kirstine Roepstorffs collager er en sjælden raffineret udnyttelse af teknikken og de er bidende æstetisk eksplosive kommentarer til vores samtid.

Hun er repræsenteret af Galleri Christina Wilson

Hendes værker findes på:
Museum of Modern Art, New York
The Saatchi Gallery, London
The Judith Rothschild Foundation Collection of Contemporary Drawings
DESTE foundation, The Dakis Joannou Collection, Athens, Greece
The Royal Museum of Fine Art, Copenhagen, DK
The National Art Foundation, DK
Vestsjællands Kunstmuseum, Sorø, DK
Esbjergs kunstmuseum, Esbjerg, DK
Faarup collection, DK
Djurhuus collection, DK

I 2010 udstiller hun følgende steder:
Kunstmuseum Basel, Museum für Gegenwartskunst, curated by Nikola Dietrich, Basel, Switzerland
Galerie im Taxispalais with Stadtgalerie Schwaz, Innsbruck/ Schwaz, Austria

 
Lise Blomberg Andersen "Vi er alle sultne" - 2005

Lise Blomberg og et gammelt palads? Der findes næppe et bedre match.
Det har ikke været muligt at finde et galleri som repræsenterer hende, men hun er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og lige nu aktuel i gruppeudstillingen Jagten - på noget andet, Johannes Larsen Museet i Kerteminde (indtil 11. april).

Alle tre har i øvrigt den fordel, at de ikke er repræsenteret af Galleri Mikael Andersen. Det forudsætter naturligvis, at der er en interessekonflikt i, at tre af de nuværende kunstnere kommer fra et af medlemmerne i rådgivningskomiteens galleri: Kathrine Ærtebjerg, Eske Kath og Jesper Christiansen. Men måske er der ikke det?

Kronprinseparrets afvisning:
Politiken
Berlingske
Ekstra Bladet
DrNyheder
TV2
Se og Hør
Weekendavisen

Tidligere artikler om projektet:
Politiken

Udsendelse om ombygningen
DR1, onsdag d.24.2. 2010 kl.20.00

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH