torsdag den 27. marts 2008

Alle har en kagedåse

Programmet "Hvad er det værd" var i går på besøg på Skagens Museum. I den forbindelse faldt bemærkningen "Alle hjem har en kagedåse med et motiv af Skagensmalerne". Og, det er nok ikke helt forkert, selv her i hjemmet finder du en kagedåse med dette motiv:Meget kunst er blevet hevet ud af kunstmuseet for at nå steder, hvor den ellers ikke ville have været set. Naturligvis er en reproduktion aldrig det samme som det ægte værk, men når man ikke kan eje en Rembrandt er et postkort bedre end ingenting.

Faren er, at kunstværket bliver "slidt op" ved at blive trykt på kagedåser, puslespil, plakater etc. Sådan havde jeg det med HeerupMen en særudstilling på Arken, hvor jeg fik lejlighed til at se de ægte værker, fik mig dog på nye tanker.

Den første til at bringe kunsten ud i alle hjem var Carl Aller. I 1897 kom det første kunstbilag med Illustreret Familie-Journal. Kvaliteten var høj og længe var Aller den eneste som udgav kunstbilag i ni farver.
Det første kunstbilag var en reproduktion af Otto Baches portræt af Kong Christian d.9. til hest.I dag er der ikke meget kunst i Familie Journalen.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH