tirsdag den 16. august 2005

Gianlorenzo Bernini

Selv om jeg selvfølgelig ikke tror på historien om Illuminati og Bernini i Dan Browns Engle og Dæmoner kan jeg jo godt bringe et billede eller to af Berninis skulpturer.
Gianlorenzo Bernini levede 1598-1680. Han var både arkitekt, billedhugger og maler. I 1629 blev han Vatikanets arkitekt, men havde før det udført arbejder for de to store romerske familier Borghese og Barberini. Hans arbejde på Peterskirken hører til sværvægterne. Med tilknytningen til Vatikanet fik han mulighed for at udvide sit værksted og øge produktiviteten. Han er kendt som en mester i at blande egenarterne i de tre kunstarter og dermed bl.a. give sine skulpturer maleriets flydende form. Dette ses f.eks. i skulpturen af St.Theresa, der er opstillet i Cornaro kapellet i den romerske St.Maria della Vittoria. Potrættet spillede en stor rolle for ham og han udførte en del buster. Den mest kendte er nok den han udførte af elskerinden Constanza Bonarelli (1636/37). Og sidst men ikke mindst udførte han en række fontæner, hvoraf de to på Piazza Navona i Rom må tælle som de mest kendte, nemlig De fire Floder (1648-51) og Fontana del Moro (1653-55).

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH