tirsdag den 6. marts 2007

Forår i luftenElisabeth Neckelmann (1884-1956)"Hyacinter", o.1918

Foråret er lige om hjørnet, fuglene pipper og der er noget forandret i luften. Måske er det et udslag af superoptimisme eller længsel, men Elisabeth Neckelmanns maleri "Hyacinter" understøtter på fortrinlig vis denne stemning. Den lune sol der skinner ind på forårsbebuderne og varmer rummet op.
Elisabeth Neckelmann modtog sin første undervisning på Fåborgs Tekniske Skole, hvor Fynboen Fritz Syberg underviste i tegning og hun færdedes i Fynboernes kreds. Påvirkningen kom nok især fra Peter Hansen, moderens anden mand og man genkender i hendes malerier Fynboernes farveholdning og behandling af lyset.
Elisabeth Neckelmann elskede blomster og malede monumentale blomstermalerier, hvor hun udfordrede form og farve, lige som hun gjorde det i sine landskabs- og figurmalerier. Som så mange andre kunstnere malede hun også portrætter, en kærkommen sikker indtjening, hvilken blandt andet Dronning Alexandrine bidrog til, da Neckelmann malede hendes portræt til Kvinderegensen i 1943.
Foruden kunsten arbejdede hun hele sit voksne liv for at forbedre kvindelige kunstneres vilkår. I 30 år var hun formand for Kvindelige Kunstneres Samfund og hendes og pianistinden Ingrid Holms hjem var et livligt samlingspunkt for medlemmerne af samfundet.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH