tirsdag den 18. januar 2005

Blemmyae

Blemmyaer bor ifølge Plinius i Libyens ørken. De er mænd uden hoved og nakke og har derfor deres ansigt på brystet. Det er ikke utænkeligt, at de virkelig har eksisteret. Evagrius Scholasticus( Konstantinopel ca.536-600) fortæller om en stamme der ofte angreb kristne bosættelser i Nord-Afrika. Stammen hed blemmyae. Har de brugt skjolde påmalet ansigter er der ikke langt til fantasivæsenet.
Tit blev de forskellige væsener blandet sammen, enten når oversætteren ikke fik ordet helt rigtigt oversat eller i genfortællingen.
De to blemmyaer fra Dalbyneder kirke er samtidig en behåret race med hugtænder. Der optræder forskellige behårede væsener både i Plinius´ Naturhistorie og i Alexanderlegenderne. I sidstnævnte bor de oftest ved floder og har blandt mange karakteristiske træk, som her i Dalbyneder, vildsvinetænder.
Voldby kirke er interessant for udover blemmyaen med krone på optræder adskillige andre fabelvæsner og i samme hvælv et stort skib.

En god billedkilde til kalkmalerier er kalkmaleribasen som hører under Københavns Universitet: http://www.kalkmalerier.dk/index.html

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH