torsdag den 21. oktober 2004

Fokus på naturen - udstillinger i Danmark

Kastrupgaardsamlingen til 14.nov
Nulle Øigaard
- Billedtæpper
Nulle Øigaard arbejder i grænsefeltet mellem naturalisme og abstraktion. Hun tager sit udgangspunkt i naturen, men billedtæpperne må snarere betegnes som sindbilledlige fortolkninger af naturen end en gengivelse af det sete.
Det er lyset og farverne på især Korfu og Bali, der har givet inspiration til hendes mange billedtæpper. Især stemningen tidligt om morgenen, inden lyset for alvor bryder frem - og den "slørets time" om aftenen, hvor luften nærmest er blå af varme og fugtighed - hvor himmel og hav går i ét, så horisonten forsvinder.
Udstillingen er retrospektiv. Den omfatter godt 40 billedtæpper: landskaber og havbilleder, englebilleder og abstrakte kompositioner. Desuden præsenteres et mindre antal tegninger og skitser samt dele fra de scenografier, som Nulle Øigaard har været involveret i.



Storstøms Kunstmuseum
18. september – 28. november 2004:Grafiske landskaber. Dansk grafik gennem 200 år

Fokusudstilling med kunst på papir fra museets egen samling.
Næsten 100 kunstværker fra museets egen samling af grafisk kunst med landskabet i dets mange afskygninger som fælles motiv. Perioden strækker sig fra anden halvdel af 1700-tallet til sidste halvdel af 1900-tallet. En lang række kendte danske kunstnere er repræsenteret på udstillingen. Det drejer sig om bl.a. J.Th. Lundbye, P.C. Skovgaard, Niels Skovgaard, Axel Salto, Søren Hjorth Nielsen, Palle Nielsen, Ingemann Andersen og en del kvindelige kunstnere, eksempelvis Karen Westmann og Vibeke Mencke Nielsen. Nivaagaards Malerisamling,
5. september - 28. november 2004ÅBENBARET. Maja Lisa EngelhardtI efteråret 2004 viser Nivaagaards Malerisamling et udsnit af Maja Lisa Engelhardts arbejder fra de sidste femten år. Det er hovedsageligt landskabsbilleder, hvor stemningsfulde og sublime rum veksler med farvernes viltre liv. Maja Lisa Engelhardt har et nært forhold til en kunstner som J.Th.Lundbye og på udstillingen vises en række engangstryk med fantasier over et af hans hovedværker " Vinterlandskab i Nordsjællandsk karakter" som hænger på Nivaagaard Samlingen.



Herning Kunstmuseum
11. september - 31. december 2004Torbjørn RødlandGrav med udsigt – Grav med utsikt – Tombe avec vue – Grave with a View

I samarbejde med det norske Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst viser Herning Kunstmuseum en omfattende værkrække af kunstneren Torbjørn Rødland (1970).
Grav med udsigt byder på mere end 50 fotografiske fra Rødlands sidste 10 års produktion. Motiverne leger med landskabsgenren og indplacerer mennesket i forhold til naturen.



Trapholt indtil 2.januar 2005
Ken Denning - I Nærheden
Landskaber i sort-hvide nuancer

Ken Denning (f. 1957) har gennem hele sit virke som billedkunstner været optaget af landskabet, som han vedholdende har opsøgt og fortolket gennem forskellige kunstneriske udtryk.
Værkerne til denne udstilling har Ken Denning udført specielt til Trapholt og med tanke for de rum hvori værkerne vises.



Nordjylland Kunstmuseum, Skagens Museum, Vendsyssel Kunstmuseum, Sæby Museum
9.oktober 2004 - 9.januar 2005
Rejsen i landskabet
En kunstrejse i det nordjyske landskab skildret i 32 malerier fra de 4 museers samlinger. Tidsmæssigt spændende fra ca.1850 til i dag og repræsenterende både det naturalistiske og det subjektive



Brandts Klædefabrik
18.september - 9.januar
Malernes og forfatternes

Danmark
Udstillingen er baseret på en bog af samme navn der udkom i 1985 som et samarbejde mellem Poul Borum og Bente Scavenius. Bogen er en vandring gennem den danske natur i 200 år.

Samme sted
9.oktober - 6.februar
Lois & Franziska Weinberger
Siden documenta X (1997) har den østrigske kunstner Lois Weinberger indtaget en afgørende position i den kunstneriske diskussion omkring begrebet om naturen. Til hans documenta-projekt på Kassels Hovedbanegård plantede Weinberger hurtigtvoksende planter (såkaldt ruderal vegetation) fra Øst- og Sydeuropa på et nedlagt jernbanespor. Værket vakte stor international opmærksomhed og planterne blev betragtet som ’immigrationsplanter’ - som en hentydning til den europæiske indvandrerpolitik.
Siden 1999 har kunstneren arbejdet sammen med Franziska Weinberger. Deres mangfoldige arbejder – installationer i det offentlige rum, fotografier, dias, modeller, tegninger, arkiver og tekster – stiller spørgsmålstegn ved vores samfundsbestemte naturopfattelse.


Louisiana
til 16.januar
Blomsten som billede
Behøver næppe den store omtale!








Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH