onsdag den 7. november 2007

Livet på nettet - brugervenlighed og netværk

Alfa og omega for at trænge igennem på Internettet er brugervenlighed - eller usability, som det vel hedder i dag. Og, den bedste dag at teste en sides tilgængelighed, er en dag, hvor man er en smule træt.


Anders Bundgaard Og dagen rinder med sine tusinde krav, 1929-35

For mig skal en side være let at gennemskue, teksten skal være kort og teknikken skal fungere. I virkeligheden kan det koges ned til "Don´t make me think", som også er titlen på en bog af Steve Krug om netop webdesign.
Nu skal jeg selvfølgelig passe på med at kaste sten, da jeg jo selv bor i et glashus med egen hjemmeside - stutz kunsthandel - men lad dette være en opfordring til konstruktiv kritik.


Rodin Grubleren

Anledningen er, at jeg for kort tid siden var inde på artcompaz´side. Allerede i starten var jeg på vej til at forlade den igen. Jeg gik ind på siden om deres Julestue og missede al den tekst, der lå udenfor mit skærmbillede. Lidt forbavset ledte jeg efter min scrollbar i højre side, men væk var den. Nu giver jeg ikke op så let, så jeg gik videre ind under udstillinger og valgte kvindelige kunstnere. Her gik det endelig op for mig, at de har lavet deres egen scrollbar - i venstre side! Godt nok er jeg venstrehåndet, men min mus er altså, som hos så mange andre, i højre side. Herefter løb skærmbilledet i galop og jeg kunne ikke stoppe det med det sædvanlige løft af højre pegefinger. Jeg havde sat pilen på scroll normalt! Først senere gik det op for mig, at der var forskellige tempi. Endelig gik det også op for mig, at jeg skulle fjerne musepilen fra scrollbaren for at standse skærmbilledets ridt ud over stepperne. Ærgeligt, for jeg er ikke i tvivl om, at artcompaz har mange gode kunstnere og andet godt på deres side.
Udover det kommer teksten op i et popup vindue, der er mindre end den oprindelige side, som derfor ligger omme bagved og forstyrrer læsningen.
Tekst er noget af det sværeste. En almindelig skærm er ikke velegnet at læse på og det er af stor vigtighed at vælge skrift, baggrundsfarve og mængde af tekst. Nu var jeg allerede irreteret, da jeg nåede til teksten. Derfor vil jeg undlade at kommentere den, men begejstret var jeg ikke.


Mette Vigga Vangsgaard Musselabyrint

Endelig forsøger jeg ihærdigt at være med på tidens bølge med at netværke på Internettet. Men jeg forstår mig vist ikke helt på fænomenet. Måske lærer jeg det en dag, måske klarer jeg mig uden.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH