lørdag den 24. november 2007

Hvem sagde det mørke Jylland?

For et stykke siden havde Kristeligt Dagblad et tema om kulturen i provinsen under overskriften "Kulturen flytter til Provinsen". Igen var det de store kulturinstitutioner, der fik omtalen, men der er andet end AROS og Horsens Ny Teater i Jylland. Bare i området omkring Thy er det lykkedes mig at finde flere steder, der er værd at kigge nærmere på.

Landart Vester Thorup KlitplantageDet hele startede i 2004 med et symposium på Kirsten Kjærs Museum, Metamorfose. En gruppe kunstnere diskuterede begrebet land-art og diskussionerne satte spor i landskabet. Projektet fortsatte i 2005 og nu står der i Vester Thorup Klitplantage en række værker, der forholder sig til og lever med skoven.

Kirsten Kjærs MuseumSom så mange andre - især kvindelige - kunstnere er Kirsten Kjær svagt repræsenteret på de danske museer, men her i Vester Thorup, hvor hun kom fra, har hun fået sit helt eget museum.
Kirsten Kjær malede fortrinsvis portrætter både af kendte og mindre kendte. Malerierne er ekspressive, ind i mellem med et satirisk strøg.
Museet fungerer også som udstillingssted og kreativt center. Gæsteboliger og værksteder står åbne for besøgende kunstnere og museet arrangerer kurser for alle interesserede.

Hygum KunstmuseumTæt ved Lemvig ligger Hygum Kunstmusem. I et gammelt missionshus er det lykkedes Lisbeth Hermansen at skabe et eksperimenterende kunstmuseum, der rummer kunstnere som Ursula Reuter Christiansen, Eva Öhrling, Niels Erik Gjerdevik og Anita Jørgensen. Alle værker er lavet på stedet og doneret til museet.

Jens SøndergaardJens Søndergaard møder du flere steder i Thy. Billedet her er fra Thisted Bibliotek,som Jens Søndergaard udsmykkede i perioden 1937-39.
Længere sydpå i Heltborg ligger der et lille museum, som ændrede mit syn på Jens Søndergaard som mørkemaler. Her møder du den glade Jens, der maler solskinsmotiver fra livet i Thy.
Endelig kan du tage over mod Lemvig, til Ferring/Bovbjerg og se Jens Søndergaards Museum. Her hænger der store malerier af det hav, der bruser lige udenfor og af det folkeliv der udspillede sig på egnen. Her møder du kun i et enkelt maleri den mørkemaler, som kunsthistorien har lagt så stor vægt på og som giver et ensidigt billede af en maler med mange udtryk.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH