torsdag den 21. august 2008

Byen som skærm

I går åbnede i Roskilde udstillingen Byen som skærm. Det er en fin udstilling som finder sted i Roskildes nye kulturspot Musicon. Et gammelt industriområde som kreative kræfter nu skal skabe en kulturel bydel ud af.


Lars Arrhenius: The Street

Det første som møder én er en højtalerpark med lydinstallationer. Her skilte især Rosa Maria Frang sig ud med News Broadcast, Vol.2 men også Astrid Lomholt & Tanja Schlander: Panic Attack gjorde sig bemærket. Den blev dog lettere overdøvet af Superstereos: Transitrum, Osaka.


Alex Chandon: Borderline

I den første hal gjorde i sær to videoer sig bemærket. Det var for det første Alex Chandon(- og ikke Chandor, som der fejlagtigt står i programfolderen):Borderline samt Lars Arrhenius:The Street. To meget forskellige videoer som dog har det til fælles, at de er leger med byens symboler og liv.


Nina Kleivan: In the dream it is always night

I hal 2 sprang flere i øjnene. Det var for det første Nina Kleivans to bidrag: In the dream it is always night og Things that disappears. Den første trækker tråde tilbage i videokunstens historie og har præg af old school men det gør den charmerende og vedkommende. Things that disappears skildrer en bydel, hvor alle butikker fremstår med træplader for vinduerne. Der gik et stykke tid inden det gik op for mig, at den selvfølgelig er filmet under urolighederne på Nørrebro, men dette aspekt er uvæsentlig for videoens udtryk. Byen fremstår som forladt, hvilket skaber en foruroligende stemning. Samtidig fremstår facaderne tydeligere og giver et ganske andet bybillede end det vi ser til daglig, hvor udstillingsvinduerne fanger opmærksomheden fra husene. Der er kælet for stofligheden i materialerne med et opmærksomt blik for hverdagens trivialiteter.


Rob Ward: New York is Our Bag

Herudover trak Yoko Onos bidrag øjnene til sig ligesom Rob Wards lille video New York is Our Bag.
Lige inden vi forlod udstillingen nappede vi lige en koncert for trio lavet af Peter Martensen

Udstillingen i Roskilde er absolut et besøg værd, men du skal skynde dig, da den allerede lukker 31. august.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH