torsdag den 28. oktober 2010

Rivane Neuenschwander - Malmø Kunsthal

Malmø Kunsthal er altid en god undskyldning for at tage en tur over sundet. Og, det behøver ikke at være en dagstur. Onsdag aften har både kunsthallen og Moderna Museet åbent til 21.00.

Prosopopeia, 2010
Blandingsteknik
Foto: Helene Toresdotter

Frem til d.14.november viser Malmø Kunsthal værker af den brasilianske kunstner Rivane Neuenschwander. En udstilling som kredser omkring kommunikation gennem alle sanser. Det er muligt at røre, lugte, lytte, læse og selv skrive. Som for eksempel i værket Prosopopeia, hvor Neuenschwander blandt andet har lagt bogstaver ind i æg. Bogstaverne er kun synlige, hvis beskueren holder ægget op mod lyset. Denne praksis spiller på måden at tjekke et ægs friskhed på markedet, hvor æggene ikke er datostemplede. Samtidig giver det beskueren muligheden for at skrive en hemmelig besked til den næste, som kommer forbi værket. 

Prosopopeia, 2010
Blandingsteknik
Foto: Helene Toresdotter

Et andet sted har hun udhulet og tørret citrusfrugter. Skallen er fjernet, så den danner et bogstav. Efterhånden som citrusfrugterne tørrer mere og mere ind bliver duften mindre, men det lykkedes mig at finde enkelte som stadig duftede svagt af citrus. Også her er der referencer til markedet, hvor appelsiner, limefrugter og citroner ligger i kurve og skåle klar til salg. Ofte med et prisskilt som i Neuenscwanders version er blevet til små træplader med bogstaver. Pladerne er stukket ned i kilovis af sort peber, hvilket gør,at rummet omkring værket dufter stærkt af peber. En duft som langsomt aftager med tiden.

Palatable Digressions, 2010
Velsmagende digressioner
Plast, krydderier, levnedsmiddel i pulverform
Foto: Helene Toresdotter

Krydderier indgår også i værket Palatable Digressions. Værket spiller på arkitekturen i lokalet, markedsbodernes markiser og vores egen kropslige fornemmelse i rummet.  Går man ind under det, er det nærmest som at være i en katedral. Samtidig er der yderligere en reference til markedet. Farverne er skabt ved at hælde tørret dild, peber og lyserødt krymmel ned i pladernes rillerne. 

Du kan læse mere om udstillingen og se fotos af andre værker end de nævnte på Malmø Kunsthals hjemmeside.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH