mandag den 14. februar 2005

Ugens kunstner: Suzanne Valadon

Suzanne Valadon levede i perioden 1865-1938. Til forskel fra så mange andre kunstnere kom hun ikke fra borgerskabet. Hendes mor var enlig og måtte arbejde som vaskekone. Efter en tid som artist, der endte med at hun faldt ned fra trapezen som 15-årig, arbejdede Suzanne Valadon som model for Paris´kunstnere. Her i blandt Toulouse-Lautrec som brugte hende som model til maleriet "Tømmermænd". Et portræt af hende malet af samme befinder sig på Glyptoteket. Også Renoir, Puvis de Chavannes og Degas benyttede sig af hendes modelevner.
Hendes liv bærer myten i sig. Nemlig myten om arbejderklassepigen der hang ud med drengene, drak som dem og havde affærer med dem alle. Måske gjorde hun det, men hun begyndte også at male selv. Det lykkedes hende at opnå anerkendelse og i 1894 blev hun som den første kvinde optaget i Société Nationale des Beaux-Arts. I den kommende tid vil jeg beskæftige mig en del med hende, da jeg synes, det kunne være interessant at se på, hvad der er skrevet om hende og hendes malerier.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH