onsdag den 4. januar 2006

Skulp-tur 3

Stephan Sinding "Valkyrie" - Churchillparken ved Esplanaden

"en rasende Rytterflok i sorte, flagrende Kapper. Blinkende lyn af Lanser i Luften. Slag paa Skjoldende, bragende Tordenskrald, saa Jorden skjalv, og det knagede i Stenblokkene over mig". Det var et voldsomt uvejr i de norske fjelde, der efter eget udsagn inspirerede Stephan Sinding ( 1846-1922) til statuen af Valkyrien, der i dag står ved Esplanaden og de voldsomme naturkræfter udtrykkes i skulpturens linier. Blæsten står om rytter og hest, så håret flyver og hesten trækker hovedet fremad. Begges munde står vidtåbne og samtidig med, at valkyrien hæver sværdet, holder hun godt fast i den fremadstormende hest. Fjeldet er med som sokkel og den skrå linie understreger den fremadstræben, der er i de to figurer.
Valkyrier er i den nordiske mytologi, de der bliver sendt ud af Odin for at hente de døde på slagmarken efter slaget, for at bringe dem til Valhalla. De symboliserer derfor selve krigens ide. Den nuværende placering er ikke den oprindelige, men efter to verdenskrige og et utal af andre krige, står den perfekt i Churchillparken.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH