torsdag den 5. januar 2006

Skulp-tur 4

Hans Peder Pedersen-Dan: Fire Elefanter, 1901 - Elefantporten, Ny Carlsbergvej, Vesterbro

Efter det lille sidespring i går til Esplanaden er jeg i dag igen tilbage på Vesterbro. Ikke langt fra Enghaven ligger Carlsberg. Området er præget af 1800-tallets æstetiske udtryk og bag ved Carlsberg ligger der et villaområde, som er værd at besøge for at studere arkitekturen fra denne periode. Det er er nu ikke det dagens skulp-tur handler om, det må være en anden gang.
Som en port ind til området står elefantporten med dens fire elefanter. De er arkitektur-afhængige, idet de bærer porten og sådan fungerer i kraft af den. Deres udtryk er naturalistisk og levende. De leger alle med en kugle. Alle fire har dækkener med rombemønster og et tegn i en cirkel forneden. Tegnene er forskellige. Der er både et svastika og et monogram, COJ for Carl og Ottilia Jacobsen, samt to andre slyngede tegn. Svastikategnet er et gammelt indisk tegn, der betyder "lykkebringer". Det sås også på gamle sodavandsflasker o.lign., indtil nazisterne gjorde det til deres, og det fik en ganske anden mening end noget, der bringer lykke.
Elefanterne symboliserer kloghed og tålmodighed samt visdom og arbejdsomhed, og det er utvivlsomt bevidst, at de står her ved indgangen til bryggeriet.

Ingen kommentarer:

"DET ER TUSIND GANGE BEDRE IKKE AT VIDE ET KUK OM "KUNST, END AT HAVE DEN HALV-VIDEN, DER LEDER IND I SNOBBERIET" E.H.GOMBRICH